Natuurpunt

Een greep uit de projecten  van Natuurpunt die Gageleer steunt in 2016 natuurpunt_logo_groen klein

 

  • Vagevuurwandeling

VAGEVUURWANDELINGOp zondag 16 oktober 2016 organiseert Natuurpunt De Torenvalk voor de 4de maal een natuur- en cultuurhistorische wandeling in de Vagevuurbossen te Wingene West-Vlaanderen.

Via een uniek wandeltraject kan je de schoonheid en de (natuur-)waarde van het gebied zien. Je komt in de Eendeputten, een bosreservaat met naast enkele vennen een flinke brok natte heide. Daarna wandel je door de Vagevuurbossen, een uniek Natura 2000 gebied gekenmerkt door monumentale beukendreven en enkele pareltjes heide.

In de Eendeputten groeit er volop gagel, in de Middeleeuwen was deze zeldzame aromatische struik de grondstof van de Heren van Gruuthuze voor het brouwen van bier. Enkel in het biobier Gageleer kan je momenteel nog de uitzonderlijke smaak van gagel proeven. Dit bier wordt op het einde van de wandeling geschonken in het gelegenheidscafé.

Je kunt de wandeling starten tussen 13u en 14u30 Reigerlostraat Beernem ter hoogte van parking Aanwijs: 1,5km van de E40 afrit nr. 10 Beernem (richting Wingene).

Meer info vind je op de website De Torenvalk.

 

  • Peterschapsproject

SChaaaaaap

Landschap De Liereman in Oud-Turnhout staat voor heide, schrale graslanden, een stukje hoogveen en nog veel meer. Begrazing is noodzakelijk om kwaliteit – een kwestie van Europese natuurdoelen en fraaie, zeldzame soorten – te halen in een deel van die habitats. Daarom werken we met runderen, schapen en paarden én heel veel vrijwilligers die daar voor zorgen. Zo wordt ondertussen reeds meer dan honderd hectare via nauw gestuurde begrazing beheerd. De oppervlakte die de volgende jaren op die manier beheerd moet worden is echter meer dan het dubbele daarvan. Maar koken kost geld. Met de sponsoring van het Peterschapsproject in Landschap De Liereman steunt Gageleer de uitbreiding van het begrazingsbeheer in het gebied.  Ook jij kan via het Peterschapsproject mee zorgen voor het halen van de natuurdoelstellingen!

Meer info vind je op de website De Liereman.

 

  • Den Rooy in Meerle

DEN ROOY IN MEERLENatuurpunt kocht in april 2015 natuur- en bosgebied aan in Meerle (Hoogstraten). Het natuurgebied Den Rooy is 42 ha groot en bestaat uit beemden, een hoogveenrelict, broekbos en vooral veel bos met prachtige, grote bomen.

Den Rooy hoorde in de 19de eeuw toe aan de familie Voortman, industriëlen uit het Gentse, die de woeste heidegronden omvormden tot bossen, akkers en weilanden. Vrijwilligers van Natuurpunt Markvallei steken er nu wekelijks de handen uit de mouwen om er beheerswerken uit te voeren, een zeiswerkgroep zag het leven en er wordt naarstig gewerkt aan de openstelling.

Vanaf 9 oktober 2016 mag iedereen komen wandelen op het uitgestippelde wandelpad. De feestelijke opening krijgt van Gageleer een welgekomen duwtje in de rug.

Meer info vind je op de website van Natuurpunt Markvallei.

 

  • Grote Vlinderweekend

A3 affiche vlinderweekend 2016

Gageleer steunt dit jaar voor de tweede maal op rij het Grote Vlinderweekend van Natuurpunt.
Op 6 & 7 augustus 2016 tellen we opnieuw de vlinders in onze tuin.

In 2015 hebben in totaal 12.087 mensen 8374 tellingen ingestuurd!
Na controle blijkt dat onze tellers 52 soorten gezien hebben, met een totaal van 135.741 vlinders.

Met het grootste vlinderonderzoek in Vlaanderen kan Natuurpunt heel wat gegevens verzamelen over de kleurrijke bezoekers in onze tuin en kunnen we hun toestand beter opvolgen.

 

 

 

 

 

Meer info vind je op de website van Natuurpunt.