Geschiedenis

EEUWENOUD GRUITBIER

Gageleer is het eerste van de hedendaagse Belgische bieren dat teruggrijpt naar de historische gruitbieren. Bier was in de Middeleeuwen een gezondere drank dan water omdat hiervoor water gekookt moest worden. In die tijd werd bier op smaak gebracht met een mengsel van kruiden die men in de streek vond en dat gruit of gruut heette. Het hoofdbestanddeel was steeds gagel. Het gaf het bier bitterheid en zorgde voor een langere bewaring.

Over het gebruik van gruit is weinig bekend. Het was zeker een belangrijk handelsgoed en een middel om belastingen te heffen. De rijkdom van de bekende familie Gruuthuse uit Brugge was erop gebaseerd.

In Duitsland kreeg gruit stilaan concurrentie van de hop. Hop was eerst bekend als een geneeskrachtig kruid, maar maakte geleidelijk opgang in de brouwerswereld. Het Beierse Reinheitsgebot uit 1516 – dat bepaalde dat bier enkel nog mocht bestaan uit water, gerst en hop – betekende geleidelijk het einde voor het gruitbier. Tot de komst van Gageleer.